Automatische accountconfiguratie

Belangrijke noot voor iedereen die naar deze pagina is doorgestuurd door Yahoo- of AOL-website-advies. Lees de informatie in het Helpartikel Thunderbird en Yahoo, subsectie ‘Bericht over belangrijke wijzigingen aan de aanmeldingsmethode’.

Van start

Het toevoegen van een bestaande e-mailaccount is voor de meeste e-mailproviders een fluitje van een cent in Thunderbird! Om te beginnen hebt u uw aanmeldgegevens voor e-mail nodig: gebruikersnaam en wachtwoord. Thunderbird probeert uw ingevoerde gegevens te matchen met een interne database om de verbinding goed te configureren (protocol, serveradressen, authenticatie) voor uw specifieke provider. Als het profiel niet beschikbaar is, geen nood! U kunt ook handmatig configureren!

Stap-voor-stap-instructies

Uw computer dient verbonden te zijn met het internet om Thunderbird uw account automatisch aan te laten maken.

1. Open Accountinstellingen

U kunt het proces van toevoegen van een nieuwe account op twee manieren starten. Voor een nieuwe installatie wordt u automatisch gevraagd om uw bestaande e-mailaccountgegevens in te geven als u Thunderbird voor het eerst start.

Voor een bestaande installatie kunt naar het instelscherm navigeren via > Nieuwe account > Bestaand e-mailadres.

Existing E-mail Setup

2. Accountdetails invoeren

U kunt nu uw gebruikersnaam en wachtwoord invoeren in het instelscherm. U wordt ook gevraagd om uw naam op te geven, zodat deze kan worden verbonden met deze specifieke account.

Klik na afronding op Doorgaan.

3. Valideren dat het providerprofiel bestaat

In deze fase controleert Thunderbird of uw webmaipprovider beschikbaar is in de database en biedt het beschikbare configuratieopties. IMAP (type protocol) is in de meeste gevallen de voorkeursinstelling.

Als Thunderbird uw e-mailprovider niet kan ophalen, hebt u de alternatieve optie om handmatig te configureren. U dient bij uw provider na te gaan wat hun specifieke e-mailinstellingen zijn. Bezoek voor meer hulp de pagina Handmatige accountconfiguratie.

Thunderbird Email Provider

U hebt de optie om voor IMAP of POP te kiezen als protocol voor inkomende berichten. IMAP en POP zijn de standaardprotocollen voor het ophalen van e-mailberichten. Met IMAP, het modernere protocol, kunt u berichten bewaren op de e-mailserver en op uw lokale machine tegelijkertijd. Met het POP-protocol kunt u alleen lokaal opslaan. E-mailproviders kunnen toegang bieden met het IMAP- of POP-protocol, of kunnen beide ondersteunen. (Voor een beter begrip van de technische details voor beide protocollen, zie Verklarende woordenlijst inclusief typen accounts en IMAP-synchronisatie.)

Als u uw protocol hebt geselecteerd, klikt u op Gereed.

4. Thunderbird accounttoegang geven

Afhankelijk van uw webmailprovider kan een nieuw Thunderbird-venster starten met u te vragen om via de website van uw provider aan te melden om Thunderbird toegang te geven.

Voor uw aanmeldgegevens in en klik op Toestaan, of iets vergelijkbaars.

Thunderbird Provider Authentication

5. Instellen afronden

Thunderbird begint nu uw mappen en berichten bij uw provider op te halen.

Merk op dat dit enige tijd kan duren, rechts onderin uw scherm vindt u een voortgangsbalk.

Gefeliciteerd met het voltooien van uw instellingen!

Thunderbird Interface Empty

Uw webmailprovider / internetprovider inregelen bij Thunderbird

Het Thunderbird-team wil graag voor zo veel mogelijk ISP’s en webmailproviders servergegevens verzamelen. U kunt helpen! Als uw e-mailservergegevens niet worden gevonden wanneer u uw account aanmaakt, moet u uw account handmatig configureren. Vraag uw e-mailprovider echter haar ISP-verbindingsgegevens aan te leveren. Voor meer gedetailleerde technische informatie over ISPDB en automatische configuratie, het gebruik ervan en het toevoegen van een record hieraan, zie Automatische configuratie in Thunderbird in de Mozilla Wiki.