Add-ons voor Thunderbird – Veelgestelde vragen

(Doorgestuurd vanaf FAQ over add-ons en extensies)

Wat is een add-on?

Add-ons zijn extensies en andere toevoegingen die nieuwe functionaliteiten aan Thunderbird toevoegen of de vormgeving ervan wijzigen. Thunderbird bevat een open, uitbreidbare ontwerp- en programma-architectuur. Hierdoor kunnen mensen ‘add-ons’ voor Thunderbird maken.

Wie maakt add-ons?

Add-ons worden meestal gemaakt door vrijwilligers, typisch niet de ontwikkelaars van Thunderbird. Thunderbird host een website voor de verspreiding van add-ons, maar Thunderbird is niet verantwoordelijk voor ondersteuning van add-ons. Als u hulp nodig hebt bij een add-on, dient u contact op te nemen met de maker van de add-on.

Wat en waar is de Add-onbeheerder?

De Add-onbeheerder is de centrale interface voor vermelding, bijwerken, inschakelen, uitschakelen, verwijderen en installeren van add-ons. Klik om de Add-onbeheerder te openen op de menuknop De afbeelding ‘fx89menuButton’ bestaat niet. en klik op Add-ons en thema’s.

De Add-onbeheerder bevat meerdere panelen:

• Aanbevelingen: lijst met populaire en aanbevolen add-ons.
  • Extensies: lijst met geïnstalleerde extensies (add-ons die functionaliteit aan Thunderbird toevoegen).
  • Thema’s: lijst met geïnstalleerde thema’s (add-ons die het uiterlijk van Thunderbird wijzigen).

Waar kan ik add-ons verkrijgen?

De meeste add-ons voor Thunderbird worden verspreid via de Thunderbird-add-onswebsite (hoewel schrijvers hun add-ons op elke gewenste wijze kunnen verspreiden). U kunt met een webbrowser op de add-onswebsite zoeken en bladeren. U kunt ook de Add-onbeheerder openen en naar add-ons zoeken door zoektermen in het zoekveld in de rechterbovenhoek in te geven, of door de lijst met aanbevolen add-ons in het paneel Aanbevelingen bladeren.

Hoe zie ik welke add-ons zijn geïnstalleerd?

1. Open de Add-onbeheerder.
  2. Wissel naar het paneel Extensies of Thema’s.

Hoe installeer ik een add-on?

Lees hiervoor Een add-on installeren in Thunderbird.

Hoe configureer ik add-ons?

1. Open de Add-onbeheerder.
  2. Wissel naar het paneel Extensies voor alle geïnstalleerde extensies (alleen extensies kunnen worden geconfigureerd).
    TB102Add-onsExtensions
    • Als de add-on een optiespagina heeft, toont het extensie-item een moersleutelpictogram TB102WrenchIcon.
  3. Klik op het moersleutelpictogram om instellingen voor de extensie te bekijken of te wijzigen.

Hoe wijzig ik het updategedrag van een add-on?

Het standaard updategedrag kan worden gewijzigd door de instelling Add-ons automatisch bijwerken in het menu achter het tandwielpictogram van de Add-onbeheerder om te schakelen.

MenuUnderCogWheel

Het updategedrag van elke add-on kan ook individueel worden ingesteld:

1. Open de Add-onbeheerder.
  2. Wissel naar het paneel Extensies of Thema’s.
  3. Klik op de naam van een add-on om de beheerpagina te openen.
  4. Scroll naar de vermelding Automatische updates toestaan en selecteer Aan of Uit in plaats van Standaard.

Hoe werk ik een add-on handmatig bij?

1. Open de Add-onbeheerder.
  2. Wissel naar het paneel Extensies of Thema’s.
  3. Klik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek en selecteer Op updates controleren.
  4. Het menupictogram (drie puntjes) van alle add-ons die kunnen worden bijgewerkt, wordt aangeduid met een kleine blauwe stip.
  5. Klik op de drie puntjes en selecteer Bijwerken.

Wat als mijn add-on niet werkt?

Als u hebt bijgewerkt naar een nieuwere versie van Thunderbird of de betaversie van Thunderbird gebruikt, en een add-on niet werkt of niet kan worden geïnstalleerd, dan is het mogelijk dat de schrijver van de add-on die versie niet ondersteunt. U kunt dan contact opnemen met de schrijver zoals hieronder beschreven. Het is echter ook mogelijk dat de add-on niet meer door de schrijver wordt onderhouden. Thunderbird informeert u of de ondersteuning mogelijk is gestopt (gedefinieerd als niet meer bijgewerkt in het afgelopen jaar), en ook of er een alternatieve add-on beschikbaar is. U kunt ook de op zichzelf staande, webgebaseerde versie van het hulpmiddel Extension Finder gebruiken om naar alternatieve add-ons te zoeken.

Neem contact op met de schrijver van de add-on voor ondersteuning, zoals beschreven op de beheerpagina van de add-on.

1. Open de Add-onbeheerder.
  2. Wissel naar het paneel Extensies of Thema’s.
  3. Klik op de naam van de defecte add-on.
  4. Open de beheerinformatie.
  5. Scroll in het tabblad Details naar de vermelding Startpagina en open deze.
  6. De startpagina van de add-on vermeldt een ondersteuningswebsite en/of e-mailadres voor ondersteuning.

Hoe schakel ik een add-on uit?

1. Open de Add-onbeheerder.
  2. Wissel naar het paneel Extensies of Thema’s.
  3. Schakel de schuifknop rechts naast de add-on om deze uit te schakelen en te voorkomen dat deze wordt geladen.

Hoe de-installeer ik een add-on?

Zorg, voordat u een add-on de-installeert, dat u een reservekopie hebt gemaakt van alle gegevens die met die add-on samenhangen. Alle door add-ons opgeslagen gegevens worden verwijderd als u de add-on verwijdert.

1. Open de Add-onbeheerder.
  2. Wissel naar het paneel Extensies of Thema’s.
  3. Klik op het menupictogram (drie puntjes) en selecteer Verwijderen.

De add-onbeheerder toont bovenaan een knop Ongedaan maken om de add-on te herstellen (inclusief de gegevens). Als de add-onbeheerder wordt gesloten, is de add-on definitief verwijderd.

Hoe maak/ontwikkel ik een add-on?

U kunt informatie over ontwikkeling van add-ons voor Thunderbird vinden op developer.thunderbird.net (DTN).