Hoe kan ik een grote bijlage verzenden?

Mogelijk dient u af en toe een grote hoeveelheid gegevens als een bijlage te verzenden (zoals een collectie van foto’s in hoge resolutie, of een project waaraan u werkt). Mailservers (zowel de uwe als die van de berichtontvanger) hanteren doorgaans een beperking in de grootte van bijlagen die worden toegestaan. De maximaal toegestane grootte varieert van server tot server, afhankelijk van hun individuele configuratie. Van Comcast bijvoorbeeld is de maximale grootte voor binaire bijlagen rond de 10.9 MB, terwijl Gmail bijlagen tot 25 MB toestaat.

Als u de serverlimiet overschrijdt, zult u de volgende foutmelding ontvangen:

De grootte van het bericht dat u wilt verzenden overschrijdt de globalegroottelimiet (XX XXX XXX bytes) van de server. Het bericht is niet verzonden; verminder de berichtgrootte en probeer het opnieuw.
… waarin XX XXX XXX de maximale bestandsgrootte is die u kunt verzenden.

Naast serverrestricties moet u ook rekening houden met de tijd die het kost om een bericht van uw computer naar de server te uploaden, en vervolgens van de server naar de berichtontvanger te downloaden. Een bericht met een grote bijlage zal lang over het uploaden en downloaden doen en kan tijdens de verwerking andere bewerkingen blokkeren.

In het algemeen kunt u de grootte van uw bijlage(n) het beste beperken. Als dat niet mogelijk is, kunt u bijlagen beter naar een externe opslagservice uploaden dan aan berichten koppelen.

Volg deze richtlijnen en tips als u grote bijlagen dient te verzenden.

De grootte van uw bijlage(n) tijdens het opstellen controleren

Let bij het koppelen van bijlagen op de totale grootte van uw bijlage(n). De totale grote van elke bijlage en het totale aantal bijlagen wordt als volgt in het bijlagenpaneel weergegeven:

attachment size 2

Legenda:

1. Totale aantal bijlagen
  2. Totale grootte van bijlagen
  3. Grootte van elke individuele bijlage
U dient Thunderbird 5 (of hoger) te gebruiken om de bijlagegrootte te zien.

De grootte van bijlagen beperken

Bijlagen verkleinen en comprimeren

Afbeeldingen in hoge resolutie nemen een hoop schijfruimte in beslag. Het is daarom beter om een lageresolutieversie van een foto te versturen dan het origineel.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

• Gebruik een fotobeheerder om foto’s te verzenden, die doorgaans een optie voor verkleining voor het verzenden bevat. De meeste besturingssystemen bevatten een fotobeheerder, en er zijn vele hulpprogramma’s voor fotobeheer ter download gratis verkrijgbaar.
  • Selecteer in Windows de afbeeldingen via Windows Verkenner en kies ‘Kopiëren naar’. Windows zal automatisch de mogelijkheid geven om de afbeeldingen te comprimeren.
  • Installeer een van de diverse add-ons voor Thunderbird die afbeeldingen automatisch verkleinen:

Uw gegevens comprimeren (zippen)

Voor binaire bestanden die geen afbeeldingen zijn (zoals tekstdocumenten of spreadsheets) kunt u bestanden die u aan uw bericht wilt koppelen ‘zippen’. (‘Zip’ is een algemeen formaat voor gegevenscompressie en -archivering. Bestanden die gezipt zijn hebben een ‘.zip’-extensie.)

Dit kunt u:

• handmatig doen via een van de vele gratis zip-hulpprogramma’s die voor alle besturingssystemen beschikbaar zijn.
  • automatisch doen met behulp van de add-on Auto Compress File.
Hoewel u afbeeldingsbestanden kunt zippen, verkleint dit de bestandsgrootte doorgaans nauwelijks. Daarom is het zippen van afbeeldingsbestanden over het algemeen niet nuttig.

Een externe opslagservice gebruiken

Er bestaan diverse websites die online bestandsopslag aanbieden. U kunt uw bestanden naar deze websites uploaden en door anderen laten downloaden. In plaats van een bestand dat aan een bericht is gekoppeld te verzenden, kunt u eenvoudig een bericht versturen dat een koppeling naar het bestand bevat, dat de ontvangers dan op hun gemak kunnen downloaden.

U dient de voorwaarden en het privacybeleid van de service voor het delen van bestanden aandachtig te lezen voordat u deze gebruikt.

Service voor het delen van foto’s

Als u alleen afbeeldingen of video’s wilt delen, kunt u een van de vele services voor het delen van foto’s gebruiken (zoals Flickr, Google Foto’s, Facebook, etc.).

Onlineservice voor opslag en het delen van bestanden

Deze services worden voornamelijk gebruikt om gegevens op het internet te plaatsen. Ze kunnen echter ook worden gebruikt om uw gegevens te delen, daar de bestanden via een URL kunnen worden benaderd.

Tip: de Filelink-functie maakt het makkelijker om bestanden bestanden via de online opslagservice van uw keuze te uploaden en te delen. Zie Filelink voor grote bijlagen voor meer details over het instellen ervan.

Onlineservice voor het delen van bestanden

Er bestaan diverse websites die zich als een e-mailproxy gedragen en u bestanden kunnen laten overbrengen via een browser. U specificeert de ontvanger, de bestandsnaam en uw adres.