Nieuw in Thunderbird 15

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Dit artikel beschrijft de belangrijkste wijzigingen in Thunderbird versie 15. Wend u voor een volledige lijst van bugs die in deze versie zijn verholpen tot de volledige lijst van verholpen bugs in TB15.

Ubuntu One toegevoegd aan FileLink-providers

Als aanvulling op de bestaande Filelink-provider YouSendIt voegt deze Thunderbird-versie ondersteuning van Ubuntu One aan Filelink toe. Hierdoor kunt naast YouSendit ook grote bestanden verzenden met Ubuntu One.

Ubuntu One is zichtbaar bij het toevoegen van een nieuwe uitgaande provider voor bijlagen:

• Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. .
  • Klik op het tabblad Bijlagen, daarna op het subtabblad Uitgaand en tot slot op Toevoegen.

Ubuntu One added to list of Filelink Providers

Zie het artikel Filelink voor grote bijlagen voor instructies over het verzenden van grote bestanden via UbuntuOne en YouSendIt.

Instant messaging en chatten via Twitter, GTalk, IRC en XMPP

Thunderbird 15 ondersteunt nu chatten: naast uw e-mail-, RSS- en NNTP-berichten kunt u nu direct vanuit Thunderbird chatten met al uw contacten. Daarnaast kunt u in Thunderbird eenvoudig zowel instant-berichtconversaties als e-mailberichten uit het verleden doorzoeken.

tb15-sending-an-irc-message-windows-7

Zie het artikel Instant messaging en chat voor instructies over chatten en het gebruik van instantberichten via Thunderbird.

Niet volgen

Enkele maanden geleden is Zoeken op het internet aan Thunderbird toegevoegd. Thunderbird 15 implementeert de optie Niet volgen (Do-Not-Track) die met Zoeken op het internet is verbonden.

Wanneer deze optie is ingeschakeld, zal Thunderbird advertentienetwerken en andere websites en toepassingen laten weten dat u niet wilt meewerken aan het volgen van uw surfgedrag voor doeleinden als hierop gebaseerde reclame.

Om deze optie in te schakelen (deze is standaard uitgeschakeld):

• Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. .
  • Klik op het tabblad Beveiliging, daarna op het subtabblad Webinhoud en plaats een vinkje bij Websites laten weten dat ik niet gevolgd wil worden.

tb15-do-not-track-windows7

Raadpleeg de Mozilla Do Not Track FAQ (en) voor meer informatie.

Nieuw Australis-thema

Thunderbird heeft een gloednieuw ontwerp voor menu’s en knoppenbalken met als codenaam “Australis” geïmplementeerd. Het doel ervan is harmonisatie met vergelijkbaar werk in een toekomstige versie van Firefox. Zie: