Nieuw in Thunderbird 3

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Dit artikel beschrijft de grote veranderingen in Thunderbird versie 3.

Accounts

• Er is een nieuwe Instelwizard voor e-mailaccounts, te bereiken via Bestand | Nieuw | E-mailaccount. Nadat u uw accountgegevens hebt ingevoerd, probeert Thunderbird details over de wijze van configureren voor het gebruikte domein op te halen. (Instellingen en configuratiegegevens zijn door het Thunderbird-team verzameld.) Bedenk dat het domeinnaamgedeelte van het e-mailadres de enige informatie is die naar de servers van Mozilla Messaging wordt verzonden en dat Thunderbird zich volledig aan de regels van het Mozilla-privacybeleid houdt. Als Thunderbird geen configuratiegegevens vindt, controleert het op aanwezigheid van veelgebruikte standaardwaarden (zoals de voorvoegsels “imap” en “pop” bij de domeinnaam en inkomende standaardpoorten). Als deze niet uit het domein van de e-mailaccount kunnen worden afgeleid, moet u de account handmatig configureren.
  • Bij nieuwe IMAP-accounts zijn offlinemappen standaard ingeschakeld. Wanneer nodig, zijn bestaande IMAP-mappen zo geconfigureerd dat ze offline zijn. Schakel dit uit via de eigenschappen van de individuele map, of in Accountinstellingen | Synchronisatie & schijfruimte. (Klik op de knop Geavanceerd op de pagina Synchronisatie & schijfruimte om een mappenlijst te zien waarmee u een groep mappen voor offlineopslag kunt specificeren.)
  • Ondertekeningen kunnen nu worden aangemaakt in de pagina Accountinstellingen (of door op de knop Identiteiten beheren te klikken). Als u HTML gebruiken aanvinkt, kunt u HTML-opmaaktags gebruiken. Als u een ondertekeningsbestand specificeert, zal de inhoud in het veld Tekst van de ondertekening worden genegeerd. Afbeeldingen in GIF-, JPEG- of PNG-formaat kunnen als een bijlagebestand worden gespecificeerd. Ondertekeningen kunnen bij het beantwoorden of doorsturen worden weggelaten; dit wordt geconfigureerd in de pagina Opstellen & adressering van de Accountinstellingen.
  • Wanneer nieuwe POP-accounts worden aangemaakt, worden berichten op de server standaard na 14 dagen verwijderd. Klik om deze instellingen te wijzigen op Extra | Accountinstellingen en selecteer daarna de pagina Serverinstellingen onder de accountnaam in het linkerpaneel. Wijzig de waarden in de sectie Serverinstellingen van de pagina volgens uw voorkeuren.

Mappen

• Slimme mappen (hernoemd naar “samengevoegde mappen” in volgende uitgaven) combineren postvakken van meerdere accounts. Toegang tot de Slimme mappen krijgt u door Beeld | Mappen | Slimme mappen te selecteren, of door op de vooruit- en terug-knoppen (die cyclisch alle mapweergaven doorlopen) in de rechterbovenhoek van het mappenpaneel te klikken. Selecteer Beeld | Mappen | Alle in het menu of gebruik de pijlknoppen in de rechterbovenhoek van het mappenpaneel om naar de standaardweergave (of mapgroepen onder accounts) terug te keren.

Berichtenlijst

• Wanneer e-mailberichten in een conversatie worden samengevouwen, geeft Thunderbird 3 bij het selecteren van het samengevouwen bericht een samenvatting van alle berichten in de conversatie weer in het berichtenlijstvenster.
  • Wanneer meerdere berichten in de berichtenlijst zijn geselecteerd, geeft het berichtvenster samenvattingsinformatie voor de geselecteerde berichten weer.
  • Wanneer u een bewerking op samengevouwen berichten uitvoert, is de bewerking van toepassing op berichten in de samengevouwen conversatie. Als u bijvoorbeeld het bovenste bericht in een conversatie selecteert en op Delete drukt, zal Thunderbird 3 alle berichten in de conversatie verwijderen.
  • Wanneer u de kolommen die in de berichtenlijst worden weergegeven wijzigt, worden de wijzigingen op een per-map-basis opgeslagen (wat inhoudt dat u verschillende kolomconfiguraties voor verschillende mappen kunt gebruiken).

Berichten

• Aan de rechterkant van e-mailadressen in de berichtkop (zoals “van”, “cc” etc.) wordt een stersymbool weergegeven. Als de ster is omlijnd maar niet is ingevuld, bevindt het contact zich niet in uw adresboek. Klik op de ster om het contact aan het adresboek toe te voegen. Als de ster in ingevuld, bevindt het contact zich al in uw adresboek. Klik op de ster om contactdetails te bewerken.
  • Wanneer een bericht wordt ontvangen dat via een mailinglijst werd verzonden, heeft de knop beantwoorden nu ook een optie voor lijst beantwoorden (naast beantwoorden en allen beantwoorden). (Het bericht moet een “List-Post”-kopregel hebben om de weergave van deze knop te kunnen inschakelen.)
  • De compacte kopweergave (waarin weergave van de berichtkoppen is teruggebracht naar een enkele regel) is verwijderd. Er is nu een extensie beschikbaar die deze weergave verzorgt.
  • Afbeeldingen die in berichten zijn opgenomen kunnen van grootte worden gewijzigd, zodat ze in de volledige vensterbreedte passen. Gebruik de pijltoetsen om tussen “aanpassen aan vensterbreedte” en “originele grootte” om te schakelen.
  • Als een e-mailadres in de Van-, Aan-, of CC-kopregel met één van de geconfigureerde accounts overeenkomt, zal het e-mailadres worden vervangen door de tekst “mij”. U kunt het bijbehorende e-mailadres zien door met de muis over de tekst te bewegen. Ga naar het paneel Geavanceerd | Lezen & schijfruimte in de voorkeurenpagina en haal het vinkje weg bij Van personen in mijn adresboek alleen weergavenaam tonen uit om dit uit te schakelen.

Mappen en berichten in tabbladen

De Thunderbird-interface ondersteunt nu meerdere tabbladen:

• Dubbelklik op een bericht in de berichtenlijst om het in een nieuw tabblad te openen (of druk op Enter als een bericht is gemarkeerd). Als alternatief kunt u met de rechtermuisknop op een bericht in de berichtenlijst te klikken en Bericht openen in nieuw tabblad te selecteren.
  • Om een map in een nieuw tabblad te openen klikt u met de rechtermuisknop op de map en selecteert u Openen in nieuw tabblad.
  • Klik met de middelste muisknop op een bericht of map om deze in een tabblad op de achtergrond te openen.
  • Om een tabblad te sluiten klikt u op het sluitsymbool of gebruikt u de sneltoets Ctrl-W.
  • Klik op de uitrollijst rechts van de tabbladwerkbalk om een lijst van tabbladen te bekijken en het weer te geven tabblad te selecteren.

Opstellen

• Als een deel van een bericht (tekst en/of afbeeldingen) is geselecteerd wanneer u op Beantwoorden klikt, wordt alleen het geselecteerde deel geciteerd in het antwoord, niet het gehele bericht.
  • Doorgestuurde berichten worden nu in het bericht verzonden in plaats van als bijlagen.
  • Als u de Shift-toets ingedrukt houdt terwijl u op de knop Doorsturen klikt, wordt het bericht opgesteld in de opmaak die het tegenovergestelde is van de standaardopmaak (dat wil zeggen, HTML als dit tekst is, en vice versa).
  • Ondertekeningen moeten handmatig worden ingeschakeld voor doorgestuurde berichten (in de pagina Opstellen & adressering van de Accountinstellingen).
  • Er is een nieuwe voorkeursinstelling in het paneel Opstellen voor het uit- en inschakelen van bestandsextensies van namen voor bijgesloten bestanden. Dit kan situaties voorkomen waarbij mailservers bijlagen filteren omdat de berichtbijlage een verboden bestandstype heeft.
  • Thunderbird controleert nu of een bericht een bijlage heeft wanneer het woord “bijlage” in het e-mailbericht voorkomt. Dit kan worden uitgeschakeld (of de lijst van sleutelwoorden kan worden aangepast) in de Voorkeuren/Opties op de pagina Opstellen | Algemeen.
  • Het PNG-formaat (in tegenstelling tot JPG) is nu het standaard afbeeldingsformaat bij het plakken van afbeeldingen in berichten.
  • Wanneer in een bericht een teken wordt ingevoegd dat niet met de standaard tekenset kan worden weergegeven, wordt nu automatisch conversie naar UTF-8 uitgevoerd zonder hiernaar te vragen.

Adresboek

• Er is een nieuw veld voor verjaardagen toegevoegd.
  • “Kaarten” worden nu “Contacten” genoemd.
  • U kunt nu een afbeelding aan een contact koppelen.
  • Op Mac OS X wordt standaard het adresboek van het systeem gelezen.

Zoeken

• Thunderbird bevat een nieuw systeem voor indexering en het zoeken van berichten (Gloda) dat zoekprestaties verbetert en vooruitstrevende tekstzoekmogelijkheden en (op aspecten) gecategoriseerde zoekresultaten levert. De nieuwe zoekmogelijkheid is standaard ingeschakeld; het tekstzoekveld bevindt zich standaard aan de rechterkant van de werkbalk. Voer een of meerdere zoektermen in - u zult kunnen kiezen of de zoekopdracht de termen met een “en”- of een “of”-operator moet behandelen. Als alternatief kunt u een e-mailadres invoeren. De zoekopdracht zal gevonden adressen automatisch aanvullen en werkt ook voor gedeeltelijke overeenkomsten van tekst (zo komt bijvoorbeeld “ragat” overeen met “operagator”). Zoekresultaten worden in een nieuw tabblad weergegeven, met “aspecten” (categorisering en aanvullende opties voor classificatie) die in een paneel aan de linkerkant worden weergegeven. Boven de zoekresultaten wordt een tijdlijn weergegeven, waarmee u statistieken van overeenkomsten kunt bekijken en zich chronologisch door overeenkomsten kunt begeven.
  • Thunderbird is nu geïntegreerd met de zoekmogelijkheden van Windows Vista, Windows 7 en Mac OS X Spotlight. De eerste keer dat u Thunderbird start zal u worden gevraagd deze functionaliteit in te schakelen, en u kunt het op elk gewenst moment uit- of inschakelen via de pagina Geavanceerd | Algemeen van de Voorkeuren/Opties.

Verbeteringen aan prestaties, stabiliteit en de interface

• Thunderbird zal nu IMAP-berichten op de achtergrond downloaden, zodat het laden van berichten en offlinebewerkingen sneller gaan. Deze functie kan worden ingeschakeld op basis van individuele mappen (via mapeigenschappen), of voor alle mappen in een account (via Accountinstellingen | Synchronisatie & schijfruimte).
  • De Activiteitenbeheerder (Extra | Activiteitenbeheerder) houdt wisselwerkingen tussen Thunderbird en de e-mailprovider bij, wat behulpzame informatie voor probleemoplossing levert.

Diversen

• MathML is nu standaard ingeschakeld.
  • Video-inhoud kan nu in Thunderbird worden afgespeeld. Om een in e-mail ingebedde video af te spelen kunt u via het rechtsklik-contextmenu de besturing bereiken. (De besturingsfuncties zijn niet automatisch ingeschakeld, omdat JavaScript in e-mail om veiligheidsredenen is uitgeschakeld.) Video-inhoud in RSS-feeds zal de besturingsfuncties als verwacht weergeven.
  • Thunderbird heeft nu een add-onbeheerder (Extra | Add-ons) die kan worden gebruikt voor het zoeken, downloaden en installeren van add-ons voor Thunderbird (waaronder extensies, thema’s en plug-ins).
  • Thunderbird heeft nu een archiefmappensysteem dat berichten kan opslaan die uit het Postvak IN (of andere mappen) zijn verplaatst. De locatie van het archief wordt op per-account-basis geconfigureerd, in de pagina Kopieën & mappen van de Accountinstellingen. Om een bericht te archiveren klikt u op de knop archiveren in de berichtkop. Om meerdere berichten te archiveren selecteert u de berichten in de berichtenlijst, gevolgd door Bericht | Archiveren in het menu. Standaard worden gearchiveerde berichten opgeslagen in mappen die worden vernoemd naar het jaar waarin het bericht werd verzonden (niet wanneer het bericht werd gearchiveerd).
  • Voor Mac-gebruikers kan Thunderbird berichten uit Macs Mail.app importeren en Growl gebruiken voor meldingen van nieuwe e-mail.
  • Voor Gmail-gebruikers is er betere herkenning en integratie van Gmails speciale mappen (zoals Verzonden berichten en Prullenbak), niet-Engelse versies van Gmail inbegrepen. Thunderbird gebruikt ook Alle berichten als de map Archieven.
  • Er is nu een knop Comprimeren die dezelfde functionaliteit als het menu-item Comprimeren heeft. U kunt de werkbalk aanpassen om de knop te bereiken.