Ondertekeningen

“Ondertekeningen” zijn blokken tekst die automatisch aan elk bericht dat u verzendt (waaronder zowel nieuwe berichten als antwoorden op inkomende berichten) worden toegevoegd. Doorgaans worden ondertekeningen gebruikt voor het leveren van extra contactgegevens, juridische voorwaarden of andere tekstsjabloongegevens die voor alle e-mailberichten relevant zijn. Dit artikel legt uit hoe u ondertekeningen in Thunderbird kunt configureren en gebruiken.

Over ondertekeningen

Een e-mailondertekening kan er bijvoorbeeld uitzien als:

Jan Jansen

Voorbeeldmedewerker

De grote voorbeeldorganisatie

Ondertekeningen worden aangemaakt in de Accountinstellingen van Thunderbird. Klik op ExtraBewerken | Accountinstellingen en selecteer vervolgens in het linkerpaneel de account waarvoor u een ondertekening wilt aanmaken.

Als u meerdere e-mailaccounts hebt, moet u voor elke account een aparte ondertekening configureren.

Ondertekeningen in platte tekst

Voer de tekst in die u aan elk uitgaand bericht wilt toevoegen in het veld Tekst van de ondertekening. Ondertekeningen in platte tekst werken met berichten die zowel in HTML als in tekst zijn opgemaakt.

…resulteert in…

HTML-ondertekeningen

Als u HTML-opmaak in uw ondertekening wilt gebruiken, vink dan HTML gebruiken aan en stel de ondertekeningstekst op in de gewenste HTML-opmaak. Als u berichten in tekstopmaak verzendt in plaats van in HTML-opmaak, zal HTML-opmaak worden vervangen door teksttekens.

…resulteert in…

In bestanden opgeslagen ondertekeningen

Als alternatief kunt u een bestand dat uw ondertekening bevat uploaden. Vink “Ondertekening uit een bestand gebruiken” aan en klik op Kiezen… om het bestand te selecteren. Het bestand kan zowel platte tekst als tekst in HTML-opmaak bevatten. Als u een ondertekening in HTML-opmaak hebt, moeten de ontvangers in staat zijn om berichten in HTML-opmaak te bekijken in de gebruikte e-mailprogramma’s. Als ze deze mogelijkheid hebben uitgeschakeld, zal de ondertekening in tekstopmaak verschijnen en zullen afbeeldingen niet worden weergegeven.

Eén manier om een ondertekeningsbestand aan te maken is door het opstelvenster van Thunderbird te gebruiken. Maak als voorbeeld een nieuw in HTML opgesteld bericht aan in Thunderbird (Bestand | Nieuw | Bericht). Zorg ervoor dat de opmaakwerkbalk wordt weergegeven.

HtmlToolbar

(Als deze niet wordt weergegeven, stelt u een bericht op in tekstopmaak, geen HTML. Selecteer Opties | Afleveropmaak | Alleen HTML-tekst om dit te wijzigen naar HTML.)

1. Stel uw ondertekening naar wens op. Bedenk dat er diverse opmaakfuncties beschikbaar zijn via de menu’s Invoegen en Opmaak.

1. Klik op Bestand | Opslaan als | Bestand. Zorg ervoor dat “HTML-bestanden” is geselecteerd, specificeer vervolgens een bestandsnaam en klik op Opslaan.
  2. Sluit het berichtvenster en klik het bericht weg zonder het op te slaan.
  3. Open de Accountinstellingen en selecteer de e-mailaccount in het paneel aan de linkerkant.
  4. Vink Ondertekening uit een bestand gebruiken aan, klik op Kiezen… en blader naar het bestand dat u hebt aangemaakt.

Afbeeldingsbestanden in ondertekeningen bijvoegen

Als u een afbeeldingsbestand van uw lokale computer in een ondertekening wilt bijvoegen, volgt u de stappen hierboven voor het aanmaken van een HTML-ondertekening. Wanneer u de inhoud van de ondertekening opstelt, gebruikt u echter de menuoptie Invoegen | Afbeelding… om de gewenste afbeelding te specificeren.

Naast het selecteren van het afbeeldingsbestand kunt u dit dialoogvenster ook gebruiken om andere aspecten van de afbeelding te configureren, zoals de grootte, een URL-koppeling, de positie ervan ten opzichte van de tekst, etc.

U kunt ook een afbeelding die zich op een webserver bevindt als onderdeel van uw bijlage specificeren. Vul hiervoor eenvoudig de URL van de afbeelding in in het veld waarin u anders de bestandsnaam zou opgeven. Als u “Deze afbeelding aan het bericht koppelen” aanvinkt, zal de afbeelding als een bijlage worden ingevoegd. Als u de afbeelding niet koppelt, moeten berichtontvangers een internetverbinding hebben om de afbeelding te bekijken. Houd ook in gedachten dat veel mensen hun e-mailprogramma’s om veiligheidsredenen zo configureren dat inhoud van andere computers wordt geblokkeerd, wat het weergeven van de afbeelding zou tegengaan, tenzij deze aan het bericht was gekoppeld.

vCards gebruiken

vCard is een standaard voor bestandsformaten van elektronische visitekaartjes. vCards kunnen naam- en adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, URL’s, logo’s, foto’s etc. bevatten. Als een inkomend bericht een vCard als bijlage bevat, geeft Thunderbird de inhoud van de vCard weer als een ondertekening. Thunderbird kan zo worden ingesteld dat uw vCard aan uitgaande berichten wordt toegevoegd (automatisch of op per-bericht-basis). Zie Een virtueel kaartje (vCard) gebruiken voor instructies.

Positie van de ondertekening

Als u berichten beantwoordt, verschijnt uw ondertekening standaard onder de geciteerde tekst aan het einde van het bericht. Selecteer ExtraBewerken | Accountinstellingen… | <accountnaam> | Opstellen & adressering om dit gedrag te wijzigen. Wijzig de antwoordstijl naar “Mijn reactie boven de geciteerde tekst starten” en wijzig daarna de instelling voor “en mijn ondertekening plaatsen” naar “onder mijn antwoord (boven de geciteerde tekst)”.

Deze instelling kan voor elke account en voor elke identiteit worden geconfigureerd.