Tabellen - Berichten opmaken met rijen en kolommen

Bij het opstellen van een bericht kunnen tabellen worden gebruikt voor het weergeven van gegevens in een gestructureerde opmaak. Tabellen gebruiken kolommen en rijen om cellen te maken, die tekst of afbeeldingen kunnen bevatten. Tabellen kunnen ook worden gebruikt voor het aanpassen van de vormgeving, of hoe uw ondertekening wordt weergegeven.

Een tabel maken

1. Klik in de werkbalk van Thunderbird op de knop Opstellen om te beginnen met het opstellen van een bericht.
  2. Klik in de menubalk op Invoegen en selecteer Tabel. Er verschijnt een klein venster Tabel invoegen.

'Insert Table' window
  3. Typ het aantal rijen en kolommen dat u nodig hebt. Later kunt u ongewenste rijen en kolommen toevoegen of verwijderen.
  4. Kies de vereiste breedte.
  5. Kies de vereiste rand (gemeten in pixels).
    Wilt u geen rand? Stel het aantal in op 0.
  6. Klik op OK om de tabel in te voegen.

Example of a 'Table'.

Een kolom of rij toevoegen of verwijderen

Een kolom of rij toevoegen

1. Klik op een cel naast de positie waar u een kolom of rij wilt toevoegen.
  2. Open in de menubalk het menu Opmaak, ga naar Tabel, dan Invoegen, en selecteer een van deze acties:
    • Rij erboven
    • Rij eronder
    • Kolom ervoor
    • Kolom erachter

Een kolom of rij verwijderen

1. Klik op een cel binnen de kolom of rij.
  2. Open in de menubalk het menu Opmaak, ga naar Tabel, dan Verwijderen, en selecteer een van deze acties:
    • Kolom(men)
    • Rij(en)
Om kolommen direct toe te voegen en te verwijderen, gebruikt u de x- en driehoekpictogrammen op de tabelranden.

Add or Delete a Row or Column

Cellen samenvoegen of splitsen

Cellen samenvoegen

1. Klik op en versleep de cellen met de muisaanwijzer.
  2. Open in de menubalk het menu Opmaak, ga naar Tabel en selecteer Geselecteerde cellen samenvoegen.

Een cel splitsen

1. Selecteer de samengevoegde cel.
  2. Open in de menubalk het menu Opmaak, ga naar Tabel en selecteer Cel splitsen.

Marges, opvulling, uitlijning en andere geavanceerde eigenschappen

1. Klik ergens in de tabel.
  2. Open in de menubalk het menu Opmaak, ga naar Tabel en selecteer Tabeleigenschappen. Het venster Tabeleigenschappen wordt geopend.
    • Het tabblad Tabel: aanpassingen aan rijen, kolommen, randen, marges, opvulling, tabeluitlijning, tabelbijschrift en achtergrondkleur.
    • Het tabblad Cel: hoogte, breedte, uitlijning van inhoud, celstijl, tekstterugloop en achtergrondkleur.

Tekst uitlijnen

1. Selecteer de cel.
  2. Klik in de Opmaakwerkbalk op het pictogram Tekstuitlijning kiezen.
  3. Selecteer een van de opties in de vervolgkeuzelijst.

Letterkleur en achtergrondkleur voor elke cel instellen

1. Selecteer de cel.
  2. Klik in de Opmaakwerkbalk op het pictogram Kleur voor tekst kiezen of Kleur voor achtergrond kiezen.
  3. Selecteer de kleur in het pop-upvenster.
  4. Klik op OK.

Tabellen gebruiken om de vormgeving van uw bericht aan te passen

Een cel kan het volgende bevatten:

• Tekst of cijfers (waaronder lijsten)
  • Afbeeldingen
  • Koppelingen
  • Tabellen

Dit is een voorbeeld van een wat meer gecompliceerde tabel. Het bevat een tabel met drie cellen; tekst is links uitgelijnd, met uitzondering van de kop en een subkop voor Agenda, die zijn uitgelijnd als Gecentreerd. Het bevat ook drie aanvullende tabellen; één is een tabel met vijf cellen, en de andere zijn tabellen met twee cellen.

Complicated Table

Opslaan als sjabloon

Als u de gemaakte tabel ook in latere e-mailberichten wilt gebruiken met de mogelijkheid om deze aan te passen, kunt u het e-mailbericht opslaan als een sjabloon in de map Sjablonen.

Open in de menubalk het menu Bestand, ga naar Opslaan als en selecteer Sjabloon.