Thunderbird installeren in Linux

Dit artikel legt uit hoe u Thunderbird op een Linux-computer kunt downloaden en installeren.

Dit artikel is alleen van toepassing op Linux. Lees voor instructies over installatie van Thunderbird op Mac Thunderbird installeren op Mac.Lees voor instructies over installatie van Thunderbird in Windows Thunderbird installeren in Windows.
Noot: als u Thunderbird via meerdere methoden hebt geïnstalleerd (deb, rpm, flatpak, snap, enz.), dan hebt u meerdere identieke toepassingspictogrammen. Om dit te vermijden, raden we aan Thunderbird via slechts één methode tegelijk te installeren.

Installeren vanuit Flatpak (aanbevolen)

Het Thunderbird-flatpak-pakket wordt rechtstreeks door de Thunderbird-staf onderhouden, evenals de tarballs (zie de officiële aankondiging).

Om Thunderbird vanuit Flatpak te installeren, dient u flatpak te installeren en flathub in te stellen, als uw systeem hier nog niet over beschikt. Flathub is de centrale repository voor flatpaks en bevat goed onderhouden instructies voor het instellen van flatpak-installaties voor diverse distributies.

Als flatpak en flathub zijn ingesteld, kunt u alles vanaf de opdrachtregel downloaden en installeren, of het bestand flatpakref apart downloaden en naar de opdrachtregel gaan om dit te installeren.

Installeren met de opdrachtregel (eenvoudiger en veel cooler)

flatpak install flathub org.mozilla.Thunderbird

Installeren met de grafische gebruikersinterface (GUI)

1. Bezoek Thunderbird op Flathub.
  2. Klik op Install en volg de instructies. U kunt indien nodig meer opties vinden in het vervolgkeuzemenu naast die knop.

Installeren vanuit Snap

Het Thunderbird snap-pakket wordt momenteel onderhouden door Canonical.

Thunderbird vanuit Snap installeren:

1. Installeer Snap op uw computer.
  2. Ga naar de Thunderbird Snapcraft Store-pagina.
  3. Klik op de knop Install en volg de instructies.

Installeren vanuit een distributiepakketbeheerder

Raadpleeg voor het installeren van Thunderbird via de pakketbeheerder de documentatie van uw Linux-distributie. Deze methode heeft het voordeel dat deze ervoor zorgt dat Thunderbird en alle vereiste bibliotheken op voor uw distributie optimale wijze worden geïnstalleerd en geconfigureerd.

Er kan echter een vertraging zijn tussen uw distributie een nieuwe versie of update aanbiedt en wanneer een officiële nieuwe versie of update beschikbaar is op Thunderbird.net of in het flatpak. Uw distributie kan deze ook distribueren zonder de Thunderbird-merktekens.

Thunderbird handmatig installeren (voor gevorderde gebruikers)

Waarschuwing: deze instructieset is vooral nuttig voor avontuurlijke gebruikers die Thunderbird beta of daily willen installeren. Hij is ook nuttig in sommige probleemolossingscenario’s. Tenzij u weet wat u doet en bekend bent met het gebruik van de opdrachtregel, is het beter Thunderbird te installeren via de repositories van uw distributie.
NOOT: voordat u Thunderbird handmatig installeert, zorg ervoor dat op uw computer de vereiste bibliotheken zijn geïnstalleerd. Ontbrekende bibliotheken kunnen ervoor zorgen dat Thunderbird niet werkt.

Thunderbird-smaken

In het algemeen is er een stabiele Thunderbird, een beta Thunderbird en een daily (ook wel bekend als nightly) Thunderbird. Deze sectie toont u waar u deze kunt verkrijgen.

Thunderbird Stabiel

Zoals hierboven vermeld, als u de nieuwste stabiele versie van Thunderbird wilt installeren, overweeg dan het flatpak te gebruiken of het te installeren vanuit de repositories van uw distributie. Kijk voor een volledige lijst met vertrouwde bronnen van Thunderbird Stabiel op onze pagina op Bekende bronnen voor de e-mailsoftware van Thunderbird.

Thunderbird Beta

Als u Thunderbird Beta wilt installeren, bekijk dan onze pagina over Thunderbird Beta en klik op de knop Beta downloaden bovenaan de pagina om de nieuwste Beta-tarball te downloaden.

U kunt kiezen waar u deze tarball wilt uitpakken op basis van het soort installatie dat u wilt uitvoeren, systeem of lokaal (zie hieronder voor beide instructiesets).

Thunderbird Daily (ook bekend als Nightly)

Als u meer avontuur in uw leven wilt, probeer dan Thunderbird Daily. Download net als bij Beta de toepasselijke nightly build-tarball en pak deze uit op een locatie die past bij uw type installatie, systeem of lokaal (zie hieronder voor beide instructiesets).

Installatielocatie

Als u Thunderbird handmatig installeert, kunt u ervoor kiezen het te installeren in de systeem- of home-map. Hieronder vindt u instructies voor beide.

Thunderbird-installatie in Systeem (voor gevorderde gebruikers)

• Om Thunderbird met deze methode te kunnen installeren, moet u kunnen aanmelden als root of sudo-opdrachten kunnen uitvoeren.
  • Deze installatie heeft prioriteit boven de Thunderbird-installatie die via uw pakketbeheerder is geïnstalleerd. Om de versie die met uw pakketbeheerder is geïnstalleerd uit te voeren, dient u de binary vanuit een terminal uit te voeren. In de meeste distributies doet u dit door een terminal te openen en /usr/bin/thunderbird te typen.
  1. Download de Thunderbird die u wilt installeren: stabiel, beta of daily (zie hierboven voor koppelingen naar die downloadlocaties). Het bestand ziet eruit als thunderbird-<versie>.tar.bz2.
  2. Open een terminal en ga naar de map waar uw download is opgeslagen. Bijvoorbeeld:
    cd ~/Downloads
  3. Pak de inhoud van het gedownloade bestand uit. Dit maakt een map genaamd thunderbird aan. Hierna kunt u het archiefbestand verwijderen:
    tar xjf thunderbird-*.tar.bz2
    rm thunderbird-*.tar.bz2
  4. Verplaats de niet-gecomprimeerde Thunderbird-map naar /opt:
    sudo mv thunderbird /opt
  5. Maak een symlink aan naar het uitvoerbare bestand van Thunderbird:
    sudo ln -s /opt/thunderbird/thunderbird /usr/local/bin/thunderbird
  6. Download een exemplaar van het desktopbestand:
    wget https://raw.githubusercontent.com/mozilla/sumo-kb/main/installing-thunderbird-linux/thunderbird.desktop -P /usr/local/share/applications

U kunt ook, als wget niet op uw computer is geïnstalleerd, naar bovenstaande URL gaan, met uw rechtermuisknop op de pagina klikken om het contextmenu te openen en Pagina opslaan als selecteren. Verplaats het bestand naar /usr/local/share/applications nadat u het hebt gedownload.

Om te bevestigen dat alles correct is geïnstalleerd, open Thunderbird vanuit het nieuw aangemaakte bureaubladbestand en ga naar > Help > Probleemoplossingsinformatie. In de sectie Toepassingsbasics van de pagina Probleemoplossingsinformatie moet de waarde van Binair toepassingsbestand /opt/thunderbird/thunderbird-bin zijn.

Lokale Thunderbird-installatie in een gebruikersaccount

Als u geen toegang hebt om aan te melden als root of om sudo-opdrachten te geven, of gewoon liever een lokale Thunderbird in uw account gebruikt, kunt u een lokale installatie uitvoeren. U kunt dit ook doen voor meerdere Thunderbird-installaties voor verschillende builds.

1. Download de Thunderbird die u wilt installeren: stabiel, beta of daily (zie hierboven voor koppelingen naar de relevante downloadlocaties). Deze zijn in de vorm van thunderbird-<versie>.tar.bz2.
  2. Open een terminalvenster en ga naar de map waar uw download is opgeslagen. Bijvoorbeeld:
    cd ~/Downloads
  3. Pak de inhoud van het gedownloade bestand uit. Dit maakt een map genaamd thunderbird aan. Hierna kunt u het archiefbestand verwijderen:
    tar xjf thunderbird-*.tar.bz2
    rm thunderbird-*.tar.bz2
  4. Als u een specifieke build hebt gedownload, is het verstandig de niet-gecomprimeerde map overeenkomstig te hernoemen. Bijvoorbeeld:
    mv thunderbird thunderbird-beta
  5. U kunt de niet-gecomprimeerde map in de map download behouden, of deze naar een andere plaats in uw account verplaatsen. Bijvoorbeeld:
    mv thunderbird ~/thunderbird
  6. Thunderbird is nu klaar voor gebruik. U kunt de toepassing rechtstreeks vanuit de terminal uitvoeren:
    ~/thunderbird/thunderbird &
  7. Maak een snelkoppeling op uw bureaublad aan. Merk op dat deze stap anders kan zijn in uw Linux-distributie. (Sommige Linux-distributies laten u met uw rechtermuisknop op het bureaublad klikken en in het contextmenu Launcher aanmaken kiezen):
    wget https://raw.githubusercontent.com/mozilla/sumo-kb/main/installing-thunderbird-linux/thunderbird.desktop -P ~/.local/bin/thunderbird
  8. Aangezien het pictogram voor de bureaubladsnelkoppeling te vinden is in ~/thunderbird/chrome/icons/default/ en het uitvoerbare bestand zich bevindt in ~/thunderbird, moeten deze regels in het desktopbestand dat zojuist is gedownload worden gewijzigd:
    sed -i.bak -e "s|Exec=thunderbird %u|Exec=$HOME/thunderbird/thunderbird %u|" $HOME/.local/share/applications/thunderbird.desktop
    sed -i.bak -e "s|Icon=/opt/thunderbird/chrome/icons/default/default128.png|Icon=$HOME/thunderbird/chrome/icons/default/default128.png|" $HOME/.local/share/applications/thunderbird.desktop

Het toepassingspictogram van uw Thunderbird zou nu te vinden moeten zijn bij uw overige toepassingen en u kunt Thunderbird starten zoals u dat zou verwachten.

Noot: deze methode wijzigt geen bestandstypeverbindingen in het systeem, dus mailto-koppelingen vanuit andere toepassingen worden niet geopend in de lokale installatie. U dient het e-mailadres te kopiëren en handmatig in Thunderbird te plakken.