Thunderbird-prestaties profileren

Het maken van een prestatieprofiel kan handig voor ontwikkelaars zijn om de oorzaken van een hoge CPU-belasting of traagheid in Thunderbird te zoeken. We gebruiken de prestatieprofiler van Firefox. U hoeft alleen maar naar de Firefox-profilerdocumentatie te gaan als u problemen ondervindt of iets speciaals wilt doen, zoals het profileren van de opstartprestaties. Denk gewoon ‘Thunderbird’ waar ‘Firefox’ wordt genoemd in de documentatie.

Noot: uw privégegevens worden standaard niet gedeeld. Opgenomen prestatieprofielen die u openbaar wilt delen bevatten GEEN persoonlijk herleidbare of privégegevens, tenzij u expliciet kiest voor het delen van dergelijke aanvullende gegevens.

Stap 1 – Vastleggen van prestaties in Thunderbird voorbereiden

De prestatierecorder is onderdeel van de Ontwikkelaarswerkset in Thunderbird.

Bereid, voordat u begint met opnemen, het scenario dat u in Thunderbird wilt testen zo veel mogelijk voor.

1. Open in het hoofdvenster van Thunderbird de Ontwikkelaarswerkset: Druk op Ctrl + Shift + ICommand + Shift + I, of klik op > Extra > Ontwikkelaarshulpmiddelen > Ontwikkelaarswerkset.
  2. Belangrijk: bevestig de waarschuwingsprompt Inkomende verbinding … verbinding toestaan? met OK zodat de werkset verbinding kan maken met uw Thunderbird-toepassing. Noot: de prompt kan verborgen zijn achter andere Thunderbird-vensters.
  3. Het venster Ontwikkelaarshulpmiddelen wordt getoond.
  4. Huidige versies van Thunderbird tonen het tabblad Prestaties met de knop Opname starten zichtbaar. Als u dat tabblad niet ziet, druk dan op F1 of klik op de knop ••• in de rechterbovenhoek en vervolgens op Instellingen. Zorg ervoor dat [✓] Prestaties is aangevinkt. Klik vervolgens op het tabblad Prestaties dat bovenaan de werkset verschijnt.
  5. Profiler-instellingen configureren:
    1. Klik op Instellingen bewerken, het laatste item in het venster Ontwikkelaarshulpmiddelen.
    2. Selecteer de voorinstelling ‘Thunderbird’, als deze nog niet is geselecteerd. (Als u nightly-/trunkbuilds gebruikt, selecteer dan de voorinstelling ‘Daily’.)
    3. Scroll naar beneden en plaats ook een vinkje bij ‘Alle File IO’.
    4. Wijzig alle overige eventueel benodigde instellingen. Als u bijvoorbeeld denk een zeer lange opname nodig te hebben, langer dan een minuut, dient u mogelijk de bufferomvang te vergroten van 1GB naar 2GB, of het opname-interval te verkleinen tot minder dan 1ms.
    5. Sluit het venster Instellingen.
  6. Belangrijk: ga, voordat u start met uw opname, terug naar het hoofdvenster van Thunderbird en voltooi de voorbereiding van het op te nemen prestatiescenario.

Stap 2 – Een prestatieprofiel opnemen en opslaan

U bent nu klaar om het prestatieprofiel van uw scenario op te nemen en op te slaan. Probeer, tenzij anders wordt aangegeven, uw opname zo kort mogelijk te houden door alleen de exacte set van acties op te nemen waarvan u vermoedt dat ze het probleem veroorzaken.

1. Klik in het tabblad Prestaties van het venster Ontwikkelaarshulpmiddelen op de knop Opname starten.
  2. Ga zonder vertraging terug naar het hoofdvenster van Thunderbird en voer de set van acties die u wilt opnemen uit.
  3. Selecteer na voltooiing onmiddellijk Opname stoppen in het venster Ontwikkelaarshulpmiddelen.

Stap 3 – Een prestatieprofiel opslaan en delen

1. Klik op Opname vastleggen om het opnameproces te voltooien en u ziet kortstondig Profiel vastleggen, afgesloten met een Firefox Profiler-venster. Als u de knop Vastleggen niet ziet, gebruikt u een oudere versie van Thunderbird ad profiler. Ga dan naar de sectie Oude versies van Thunderbird.
  2. Klik op Lokaal profiel uploaden. Vink voor het profiel dat u wilt gaan delen de velden voor items waarvan u persoonlijke gegevens wilt delen aan.
    Noot: het profiel bevat GEEN persoonlijk herleidbare of privégegevens, tenzij u er expliciet voor kiest dergelijke aanvullende informatie te delen.
  3. Scroll indien nodig naar beneden en klik op Downloaden om een lokaal json-bestand op te slaan, of op Uploaden om het profiel naar een repository op https://profiler.firefox.com/ te sturen. Uploaden geeft een permalink in de vorm van https://share.firefox.dev/, die u kunt kopiëren en delen met ontwikkelaars en anderen die u mogelijk kunnen helpen met uw probleem.
  4. Sluit het venster Prestatieprofiler.
  5. Sluit het venster Ontwikkelaarshulpmiddelen.

Oude versies van Thunderbird

Bij oudere versies van Thunderbird zijn enkele handmatige stappen nodig om het profiel op te slaan.

1. Klik aan de linkerzijde, pal naast het nieuwe item Opname #1, op de koppeling Opslaan en sla het bestand ergens op uw computer op. De bestandsextensie dient .json te zijn.
  2. Ga naar https://profiler.firefox.com/ (ja, op firefox.com).
  3. Selecteer Load a profile from file en selecteer het .json-bestand dat u zojuist hebt opgeslagen om te uploaden.
  4. Belangrijk: selecteer in de buurt van de rechterbovenhoek de groene knop Publish en selecteer vervolgens in het paneel Share Performance Profile opnieuw de (blauwe) knop Publish.
  5. Kopieer de koppeling (b.v. https://share.firefox.dev/1XYZXYz) die wordt getoond in de rechterbovenhoek onder de nieuwe knop permalink en plak deze in een toepasselijke nieuwe bug of in een bestaande bug op Bugzilla (BMO).
  6. U kunt ten slotte in het tabblad Ontwikkelaarshulpmiddelen > Prestaties het prestatieprofiel verwijderen met het afvalbakpictogram net boven de profiellijst in de linkerbovenhoek (waar u het profiel hebt opgeslagen) en daarna het venster Ontwikkelaarshulpmiddelen sluiten.

Een profiel maken van opstarten en afsluiten van Thunderbird

Voor het maken van een profiel van opstarten of afsluiten zijn speciale, maar heel simpele instructies beschikbaar. Nogmaals, waar ‘Firefox’ wordt genoemd, denk daar ‘Thunderbird’.