Endre skrifttyper og farger som nettsteder bruker

Denne artikkelen beskriver tilpasning av nettsider gjennom valg av dine foretrukne skrifttyper og farger.

Endre skrifttype

Slik endrer du skrifttypen:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rull ned til Språk og utseende i Generelt-panelet.
  3. Under Skrifttyper bruker du nedtrekksmenyen for å velge skrifttypen og størrelsen du ønsker.
    Fx125Win10NorskInnstillingerSkrifttyper
  4. Lukk siden Innstillinger. Alle endringer du har gjort vil bli lagret automatisk.

Tilpassede skrifttyper

Slik deaktiverer du tilpassede skrifttyper, som noen nettsteder bruker:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rull ned til Språk og utseende i Generelt-panelet..
  3. Under Skrifttyper klikker du på Avansert ….
  4. I dialogvinduet for skrifttyper som vises, fjerner du markeringen av Tillat nettsider å velge egne skrifttyper, istedenfor dine valg ovenfor
    Fx125Win10NorskInnstillingerTilpassedeSkrifttyper
  5. Klikk på OK for å lukke Skrifttype-vinduet.
  6. Lukk siden Innstillinger. Alle endringer du har gjort vil bli lagret automatisk.

Andre innstillinger for skrifttyper

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rull ned til Språk og utseende i Generelt-panelet..
  3. Under Skrifttyper klikker du på Avansert ….
  4. I nedtrekksmenyen for Skrifttyper for i Skrifttyper dialogvinduet, velg en språkgruppe/skriftsystem.
    Fx125Win10NorskInnstillingerSkrifttyperFor
    • Eksempelvis, for å sette standard skrifttype for Vest-Europeiske språk (Vestlig), velg Vestlig. For et språk/skriftsystem som ikke står i listen, velg Andre skriftsystemer.
  5. Velg om proporsjonal tekst skal være seriffskrift (som “Times New Roman”) eller seriffløs skrift (som “Arial”). Deretter setter du størrelsen for proporsjonal tekst.
  6. Spesifiser skrifttypene for Seriff, Sans-serif og Fast bredde. Du kan også endre størrelsen for Fast bredde.

Du kan også bestemme minste skrifttype for nettsider. Dette er nyttig for å hindre at nettsteder bruker alt for små skrifttyper som knapt er leselig.

Endre fargen på skrifttype

Slik endrer du fargen på skrifttypen:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rull ned til Språk og utseende i Generelt-panelet..
  3. Under Farger klikker du på Behandle farger….
    Fx125Win10NorskInnstillingerBehandleFarger
  4. Når du klikker på en av de fargede rektanglene får du se fargene du kan velge blant. Gjør et valg ved å klikke på et av de fargede rektanglene.
    Fx125Win10NorskInnstillingerFargerSkrifttyper
    Fx100settings-ManageColors
  5. Klikk på OK for å lukke Farger-vinduet.
  6. Lukk siden Innstillinger. Alle endringer du har gjort vil bli lagret automatisk.

Tilpasset skrittypefarge

Noen nettsteder bruker tilpassede skrittypefarger. Slik deaktivere du disse:

1. I menylinjen på toppen av skjermen, klikk på Firefox og velg Innstillinger.Klikk på menyknappen Fx89menuButton og velg Innstillinger.
  2. Rull ned til Språk og utseende i Generelt-panelet..
  3. Under Farger klikker du på Behandle farger….
  4. I vinduet som åpnes, bruk nedtrekksmenyen til å sette Overstyr fargene som er spesifisert av siden med valgene dine ovenfor til Alltid.
  5. Klikk på OK for å lukke Farger-vinduet.
  6. Lukk siden Innstillinger. Alle endringer du har gjort vil bli lagret automatisk.

Andre innstillinger for farger

Tekst og bakgrunn: Her kan du endre standardfargene for tekst og bakgrunn for bruk på PDF-filer som åpnes i Firefox og for nettsider som ikke spesifiserer hva som skal brukes. Klikk på fargeprøvene for å velge farger.

• Bruk systemfarger: Marker denne innstillingen for å bruke fargene som operativsystemet ditt har bestemt istedet for fargene angitt over.

Lenkefarger: Her kan du endre standardfargene for lenker. Klikk på fargeeksemplene for å velge farger.

• Underline links: By default, links are underlined on web pages. Uncheck this setting to disable this. Note that many sites specify their own styling rules, and this setting has no effect on those sites.
  • Overstyr fargene som er spesifisert av siden med valgene dine ovenfor:
    • Alltid: Velg denne innstillingen for å tvinge alle nettsteder og PDFer åpnet i Firefox til å bruke dine standardfarger.
    • Bare ved bruk av høykontrast-temaer: Denne innstillingen vil få Firefox til å bruke fargene angitt av nettsiden, unntatt når du bruker et høykontrast WindowsLinux-tema.
    • Aldri: Velg denne innstillingen for å få Firefox til å bruke fargene angitt av nettsiden.
Merknad: Slik gjenoppretter du standardfargene:

Advarsel: Endring av avanserte konfigurasjonsinnstillinger kan påvirke stabiliteten og sikkerheten i Firefox. Dette anbefales kun for erfarne brukere.

1. Skriv about:config i adresselinjen, og trykk EnterReturn.
    Du kan bli vist en advarsel. Klikk Jeg aksepterer risikoen!Godta risikoen og fortsett for å fortsette til about:config siden.
  2. Skriv inn browser*color i søkefeltet.
  3. Klikk på Reset-knappen Fx71aboutconfig-ResetButton ved siden av de modifiserte innstillingene (vist i fet skrifttype).

Skalering

Firefox har også en skaleringsfunksjon (zoom). Med denne kan du øke tekststørrelsen på enhver nettside. Les Skriftstørrelse og skalering - øke størrelsen på nettsider for instruksjoner.