Thunderbirdin profiilit

Tämä artikkeli saattaa olla vanhentunut.

Englanninkieliseen artikkeliin, johon tämä artikkeli pohjautuu, on tehty tärkeä päivitys. Kunnes artikkeli päivitetään, voit siirtyä englanninkieliseen artikkeliin: Profiles - Where Thunderbird stores your messages and other user data

Thunderbird tallentaa henkilökohtaiset tiedot - kuten viestit, salasanat ja käyttäjän asetukset - joukkoon tiedostoja, joita yhdessä kutsutaan "profiiliksi". Profiili on tallennettu eri paikkaan kuin Thunderbirdin ohjelmatiedostot. Vaikka on mahdollista luoda ja käyttää useita eri profiileja, useimmat käyttäjät käyttävät vain oletusprofiilia. Katso lisätietoa artikkelista Useampien profiilien käyttö Thunderbirdissa.

Tämä on profiili

Thunderbirdissä profiiliin tallennetaan kahdentyyppisiä kohteita. Ensimmäinen tyyppi on viestit, joka sisältää paikalliset viestit ja mahdollisesti kopiot postipalvelimella olevista viesteistä. Tämä riippuu sähköpostitilin asetuksista. Toinen tyyppi on muutokset, joita Thunderbirdiä käytettäessä tehdään, esimerkiksi muutokset tilien asetuksiin ja työkaluriveihin.

Kun Thunderbird asennetaan, luodaan "oletusprofiili". Tätä profiilia käytetään oletusarvoisesti aina, ellei Profiilien hallinnalla luoda toista profiilia.

Profiilien tallennuskohde

Profiilitiedostot tallennetaan eri paikkaan kuin Thunderbirdin ohjelmatiedostot. Ohjelmatiedostot pysyvät muuttumattomina siihen asti, kun päivität Thunderbirdin. Koska profiilitiedostot ja ohjelmatiedostot on tallennettu eri paikkaan, voidaan Thunderbirdin asennus poistaa, eikä viestejä ja asetuksia menetetä. Jos jokin menee vikaan esimerkiksi Thunderbirdin päivityksessä, säilyvät viestit silti saatavilla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos tietoja halutaan poistaa tai ratkaista jokin ongelma, ei Thunderbirdiä tarvitse asentaa uudelleen.

Jokainen profiili tallennetaan kovalevylle profiilikansioon. Profiilikansiot nimetään seuraavasti:

<satunnainen_merkkijono>.<profiilin_nimi>

...missä "<satunnainen_merkkijono>" on kahdeksan satunnaisen merkin jono, jonka Thunderbird on luonut. "<profiilin_nimi>" on nimi, joka profiilille on annettu sitä luotaessa. Profiilikansion sijainti riippuu käyttöjärjestelmästä ja siitä, määritettiinkö profiilille luontivaiheessa jokin muu kuin oletuskansio.

Profiilien sijainti

%APPDATA%\Thunderbird\Profiles\xxxxxxxx.default\

• %APPDATA% on käyttöjärjestelmän lyhenne kansiolle C:\Users\<username>\AppData\Roaming\C:\Documents and Settings\<username>\Application Data\, <username> on käyttäjänimesi.

~/Library/Thunderbird/Profiles/xxxxxxxx.default/

• Tilde-merkki (~) viittaa nykyisen käyttäjän kotikansioon, joten ~/Library on /Macintosh HD/Users/<username>/Library -kansio.

~/.thunderbird/xxxxxxxx.default/

Näin profiilikansio löytyy

1. Napsauta valikkopainiketta tai Ohje-valikkoa.
  2. Napsauta Ohje-valikossa Tietoja ongelmatilanteisiin.
  3. Napsauta Ohjelman perustiedot -osiossa ProfiilikansioProfiilikansio-rivillä painiketta Näytä kansioAvaa kansioAvaa FinderissaAvaa hakemisto.
  4. Windows ExplorerMac FinderTiedostot-ikkuna näyttää profiilin nimen ja polun.

Profiilin löytäminen ilman käynnissä olevaa Thunderbirdiä

Thunderbird tallentaa profiilisi oletusarvoisesti seuraavaan sijaintiin tietokoneellasi:
C:\Users\<Windows-käyttäjänimi>\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\
Oletusarvoisesti Windows piilottaa AppData-kansion, mutta löydät profiilisi seuraavilla ohjeilla:

1. Paina Windows Key+R näppäimistöllä. Suorita-pienoisikkuna aukeaa.
  2. Kirjoita:
    %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\
  3. Napsauta OK. Profiilikansiosi sisältävä ikkuna aukeaa.
  4. Kaksoisnapsauta kansiota, jonka haluat avata. Jos käytössäsi on vain yksi profiili, päättyy kansion nimi ".default".
  1. Napsauta aloitusnäytössä Työpöytä. Työpöytä-näkymä aukeaa.
  2. Tuo näkyviin Charms-valikko viemällä hiiri näytön oikeaan alalaitaan.
  3. Valitse Etsi, jolloin etsintäruutu aukeaa.
  4. Kirjoita hakuruutuun:
    %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\
    mutta älä paina Enter-näppäintä. Saat luettelon profiilikansioista.
  5. Napsauta haluamaasi profiilikansiota, jolloin se aukeaa uuteen ikkunaan. Jos käytössäsi on vain yksi profiili, päättyy kansion nimi ".default".
  1. Napsauta Windowsin {button Käynnistä-painiketta, jolloin valikko aukeaa.
  2. Kirjoita Käynnistä-valikon alalaidassa olevaan ruutuun:
    %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\
    mutta älä paina Enter-näppäintä. Saat luettelon profiilikansioista Käynnistä-valikon ylälaitaan.
  3. Napsauta haluamaasi profiilikansiota, jolloin se aukeaa uuteen ikkunaan. Jos käytössäsi on vain yksi profiili, päättyy kansion nimi ".default".
  • Voit vaihtoehtoisesti löytää profiilikansiosi painamalla Windows Key ja kirjoittamalla: %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\
Huomaa: Siitä, kuinka saat Windowsin näyttämään AppData-kansion ja muut piilotetut kansiot ja tiedostot, saat ohjeita Microsoftin tukiartikkelista Piilotettujen tiedostojen näyttäminen .
  1. Napsauta Windowsin Käynnistä-painiketta ja valitse Suorita….

2. Kirjoita:
    %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\
    ja napsauta OK.
    Profiilisi sisältävä ikkuna aukeaa.
  3. Kaksoisnapsauta haluamaasi profiilikansiota, jolloin se aukeaa uuteen ikkunaan. Jos käytössäsi on vain yksi profiili, päättyy kansion nimi ".default".
  1. Napsauta Finder-kuvaketta Dockissa. Napsauta valikkopalkissa Siirry-valikkoa, pidä alhaalla option- tai alt-näppäintä ja valitse Kirajsto.
  2. Avaa Thunderbird-kansio ja sen jälkeen Profiles-kansio.
  3. Profiilikansiosi on tässä kansiossa. Jos käytössäsi on vain yksi profiili, päätyy kansion nimi ".default".
  1. (Ubuntu) Napsauta Sijainnit-valikkoa näytön oikeassa ylälaidassa ja valitse Kotikansio. Tiedostoselaimen ikkuna aukeaa.
  2. Napsauta Näytä-valikkoa ja valitse Näytä piilotetut tiedostot, jos se ei ole jo valittu.
  3. Kaksoisnapsauta hakemistoa, jonka tarkenne on .thunderbird. Profiilikansiosi on tässä kansiossa. Jos käytössäsi on vain yksi profiili, päätyy kansion nimi ".default".

Profiilin varmuuskopioiminen

Voit varmuuskopioida profiilin sulkemalla Thunderbirdin jos se on avoinna ja sen jälkeen kopioimalla profiilikansion toiseen sijaintiin .

1. Etsi profiilikansiosi edellä esitettyjen ohjeiden avulla
  2. Sulje Thunderbird.
  3. Mene profiilisi pääkansiota edeltävään yläkansioon, esimerkiksi %APPDATA%\Thunderbird\Profiles\~/Library/Thunderbird/Profiles/~/.mozilla/Thunderbird/
  4. Napsauta hiiren kakkospainikkeellaPidä Ctrl-näppäin painettuna ja napsauta profiilikansiotasi (esim. xxxxxxxx.default), ja valitse ponnahdusvalikosta Kopioi.
  5. Napsauta hiiren kakkospainikkeellaPidä Ctrl-näppäin painettuna ja napsauta sijaintia, jonka valitsit varmuuskopion sijainniksi (esim. USB-tikku tai tyhjä CD-RW -levy), ja valitse ponnahdusvalikosta Liitä kohde.

Profiilin varmuuskopion palauttaminen

1. Sulje Thunderbird.
  2. Jos nykyisellä profiilikansiollasi ja varmuuskopioidun profiilin kansiolla on sama nimi, voit yksinkertaisesti korvata nykyisen profiilikansion varmuuskopioidulla profiilikansiolla ja käynnistää Thunderbirdin.
    Tärkeää: Jotta yllä oleva toimisi, on profiilikansioiden oltava täsmälleen samannimisiä. Jos nimet eivät vastaa toisiaan, tai jos palautat varmuuskopiota eri paikkaan, seuraa alla olevia ohjeita.

Palauttaminen eri paikkaan

Jos profiilikansioiden nimet eivät vastaa toisiaan, tai jos haluat siirtää tai palauttaa profiilin eri paikkaan, toimi seuraavasti:

1. Sulje Thunderbird kokonaan.
  2. Luo uusi profiili käyttämällä Thunderbirdin Profiilien hallintaa. Luo Thunderbirdin Profiilien hallinnalla uusi profiili haluamaasi paikkaan, ja sulje Profiilien hallinta.
  3. Paikanna varmuuskopioimasi profiilikansio kovalevyltäsi tai varmuuskopiovälineeltä (esim. USB-tikku, CD-levy).
  4. Avaa profiilikansion kopio (esim. xxxxxxxx.default).
  5. Kopioi kansion koko sisältö, kuten tiedostot mimeTypes.rdf, prefs.js, bookmarkbackups-kansio, jne.
  6. Paikanna ja avaa uuden profiilin kansio edellä kuvatulla tavalla ja muista sulkea Thunderbird, jos se on käynnissä.
  7. Liitä äsken kopioimasi sisältö uuteen profiilikansioon ja anna järjestelmän korvata samannimiset kohteet.
  8. Käynnistä Thunderbird.

Profiilin siirtäminen

Saattaa olla, että haluat siirtää profiilin toiseen paikkaan (esimerkiksi verkkolevylle) tai kertoa Thunderbirdille, että sen pitää käyttää profiilia, joka sijaitsee eri sijainnissa kuin Thunderbirdin profiilikansiossa.

1. Sulje Thunderbird.
  2. Siirrä profiilikansio haluamaasi sijaintiin. Esimerkiksi Windows XP:ssä voit siirtää profiilin kansiosta C:\Documents and Settings\[username]\Application Data\Thunderbird\Profiles\xxxxxxxx.default kansioon D:\Jutut\PostiProfiilini. (Jos olet palauttamassa varmuuskopioitua profiilia, tämä vaihe ei ole tarpeellinen. Muista vain sijainti, jossa varmuuskopio on.)
  3. Avaa profiles.ini-tiedosto tekstieditorissa. Tiedosto sijaitsee Thunderbirdin sovellustietojen kansiossa:
    • Polku on %AppData%\Thunderbird\ Windowsissa~/.thunderbird/ Linuxissa~/Library/Thunderbird/ Mac OS X:ssä.
  4. Etsi profiles.ini-tiedostossa kohta, johon siirsit tiedoston. Muuta Path= sijainti uuteen sijaintiin.
  5. Jos muutat suhteellisen polkuviittauksen absoluuttiseen polkuviittaukseen, joudut muuttamaan kauttaviivat kenoviivoiksi. Windowsissa absoluuttiset polkuviittaukset käyttävät kenoviivaa (\), kun taas suhteelliset viittaukset käyttävät kauttaviivaa (/). Jos absoluuttisen polkuviittauksen, muuta myös rivin IsRelative=1 arvo nollaksi (IsRelative=0).
  6. Tallenna profiles.ini ja käynnistä Thunderbird uudelleen.

Katso myös

Lisätietoja on seuraavissa MozillaZinen artikkeleissa: