Kan geen berichten ontvangen

Dit artikel biedt informatie voor probleemoplossing als u problemen hebt bij het ontvangen van berichten. Als u problemen hebt bij het verzenden van berichten, zie dan Kan geen berichten verzenden.

Het probleem is plotseling begonnen na bijwerken naar Thunderbird versie 78… probeer dit!

Thunderbird 78 verwacht hogere beveiligingsstandaarden voor het zogenoemde TLS-netwerkversleutelingsprotocol. Als uw provider de nieuwere versies van het protocol niet ondersteund, kan het verzenden en ontvangen van berichten mislukken. U kunt tijdelijk de lat wat lager leggen om te controleren of dit de reden van uw probleem is (wat uiteraard uw beveiliging reduceert, dus het wordt niet aanbevolen). Meer details en instructies in de Thunderbird 78 FAQ.

Is uw account juist geconfigureerd?

Selecteer ExtraBewerken > Accountinstellingen in de menubalk van Thunderbird, of klik op de menuknop New Fx Menu en selecteer OptiesVoorkeuren en Accountinstellingen vanuit het submenu, en selecteer vervolgens Serverinstellingen voor de accountnaam in de lijst aan de linkerkant om de instellingen voor een account te bekijken. De verbinding met de server voor inkomende e-mail wordt bovenaan de pagina aan de rechterkant geconfigureerd.

De provider van uw e-mailaccount kan u verbindingsgegevens voor de servers geven (waarschijnlijk op de website). Zorg ervoor dat uw accountinstellingen met deze instellingen overeenkomen.

Zie ook:

Verifiëren dat uw inkomende e-mail niet wordt geblokkeerd

Verifieer dat uw inkomende e-mail niet wordt geblokkeerd door uw firewall, VPN, proxy, antivirussoftware (die soms een proxy implementeert en e-mail onderschept) of uw internetprovider:

• Probeer gedurende korte tijd antivirus-, VPN, proxy- en firewallsoftware uit te schakelen, te controleren op nieuwe berichten, en de software weer in te schakelen en opnieuw op nieuwe berichten te controleren.
Noot: software die inkomende e-mail blokkeert is een veelvoorkomende oorzaak van het niet kunnen ontvangen van berichten na het bijwerken van Thunderbird, aangezien de software kan zijn ingesteld om de eerdere versie van Thunderbird te vertrouwen, maar de nieuwe versie niet meer herkent als vertrouwd. Als dit gebeurt, kunnen IMAP-mappen ook verdwijnen. U vindt hier wat basisinformatie over antivirusproducten en bekende slechte interacties met Thunderbird.
  • Verwijder Thunderbird uit de lijst met vertrouwde of herkende programma in uw software en voeg het handmatig of wanneer daarom wordt gevraagd opnieuw toe om dit op te lossen.

Kon u opeens geen e-mail meer ontvangen? Heeft het eerder gewerkt?

• Controleer de servicestatus van uw ISP. (Veel ISP’s hebben een status- of waarschuwingspagina op hun website.) Er kunnen technische problemen zijn.
  • Als uw ISP een web-gebaseerde e-mailinterface biedt, probeer u dan aan te melden en uw e-mail te bekijken. Als u uw berichten kunt zien, heeft het probleem waarschijnlijk met uw accountconfiguratie te maken.
  • Als u zich niet bij de web-gebaseerde e-mailinterface van uw ISP kunt aanmelden, is uw wachtwoord mogelijk gewijzigd. Als dit zo is, moet het ook in Thunderbird worden gewijzigd. Om uw wachtwoord te wijzigen:
    • Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
    • Klik in het paneel Beveiliging op het tabblad Wachtwoorden en klik vervolgens op Opgeslagen wachtwoorden….
    • Klik op de betreffende account en klik vervolgens op Verwijderen.
    • Sluit en herstart Thunderbird. Er zal worden gevraagd een nieuw wachtwoord voor de account in te voeren.

Ontvangt u bepaalde e-mailberichten wel maar andere niet?

• Heeft uw ISP een spamfilter dat berichten op de server kan vasthouden of verwijderen?
  • Hebt u filters in Thunderbird aangemaakt die berichten ten onrechte verplaatsen of verwijderen?

Overschrijdt u de toegangslimieten van uw e-mailprovider?

• Sommige e-mailproviders (ISP’s) begrenzen accounttoegang. Zo beperkt bijvoorbeeld Gmail het aantal gelijktijdige verbindingen per account tot 15 (ongeveer drie apparaten, inclusief telefoons) en downloads tot 2.6 GB per dag.