Veelgestelde vragen over Thunderbird 115 Supernova

Meer? o Stem op Thunderbird-verbeteringen & stel ze voor op: Connect o Meewerken/Bijdragen o Ondersteuning ontvangen
Dit artikel beantwoordt vragen voor nieuwe gebruikers van Thunderbird 115 (Supernova), in het bijzonder gebruikers die hebben bijgewerkt vanaf een eerdere versie.

Supernova evolueert constant. Gedurende het komende jaar leveren we veel verbeteringen aan bestaande Supernova-functies en introduceren we nieuwe functies. Werk bij naar versie 115 en ervaar de toekomst van Thunderbird!

Waar kan ik meer informatie vinden over wijzigingen en nieuwe functies in Thunderbird 115 Supernova?

Lees de volgende documenten:

Waarom zijn de lettertypen van Thunderbird 115 zo groot? Zo klein?

Voor de meesten kan dit probleem als volgt worden opgelost via het toepassingsmenu van Thunderbird :

• Wijzig de dichtheid naar uw smaak: klik op > Dichtheid. Klik vervolgens op tb115-relaxed-density (voor ‘Ontspannen’) om de grootte van UI-elementen in Thunderbird te vergroten of klik op tb115-compact-density (voor ‘Compact’) om deze te verkleinen.
  • Wijzig de lettergrootte naar uw smaak: klik op > Lettergrootte. Klik op + om de letters te vergroten of klik op - om ze te verkleinen.

Waarom zijn de letters nog steeds te groot (of te klein) nadat ik de dichtheid en de lettergrootte heb gewijzigd?

Om een betere, eenvoudiger te configureren gebruikerservaring te kunnen bieden, heeft Thunderbird 115 meer controle over de afmetingen in de gebruikersinterface genomen. Als resultaat hiervan zien we soms onverwachte meldingen dat inzoomen niet werkt, of te grote of te kleine weergave van lettertypen, wat door u moet worden bijgesteld of onderzocht. Dit kan door het volgende worden veroorzaakt:

• Iets heeft een niet-ondersteunde voorkeur genaamd layout.css.devPixelsPerPx gewijzigd.
  • Iets heeft een niet-ondersteunde voorkeur genaamd mail.uifontsize gewijzigd.
  • Overschrijvingen van CSS in userChrome.css (dat niet wordt ondersteund).
  • Andere redenen, die moeten worden onderzocht.

Om layout.css.devPixelsPerPx direct terug te zetten naar de ondersteunde waarde:

• Klik op > Instellingen > Algemeen.
  • Scroll naar beneden en klik op Config-editor….
  • Voer layout.css.devPixelsPerPx in en als deze is gewijzigd, ziet u een herinitialisatieknop die eruit ziet als een pijl tegen de klok in, tb115-undo-16x16. Klik op tb115-undo-16x16 om de waarde meteen terug te zetten.

Om mail.uifontsize direct terug te zetten naar de ondersteunde waarde:

• Klik op > Instellingen > Algemeen.
  • Scroll naar beneden en klik op Config-editor….
  • Voer mail.uifontsize in en als deze is gewijzigd, ziet u een herinitialisatieknop die eruit ziet als een pijl tegen de klok in, tb115-undo-16x16. Klik op tb115-undo-16x16 om de waarde meteen terug te zetten.

Overweeg alle aanpassingen van userChrome uit te schakelen.

Als dit uw probleem niet oplost, vraag dan om ondersteuning.

Hoe ontvang ik de Thunderbird 115 ‘Supernova’-look?

Thunderbird 115 ‘Supernova’ wordt geleverd met hagelnieuwe vormgevingsopties, om u een mooiere en meer productieve e-mailervaring te bieden. Maar die nieuwe opties zijn in veel gevallen niet standaard ingeschakeld. U schakelt deze nieuwe opties op deze wijze in (geïnspireerd door de blogpost: Make Thunderbird Yours: How To Get The Thunderbird 115 “Supernova” Look).

Stap 1: schakel Verticaal beeld in

Herorden het Mappenpaneel, Berichtenlijstpaneel en Berichtenpaneel, zodat deze naast elkaar worden getoond (ook wel bekend als ‘Verticaal beeld’), als volgt (animated GIF):

• Klik op het toepassingsmenu > Beeld > Vormgeving > zorg ervoor dat er een vinkje ‘✓’ staat bij Verticaal beeld.
    tb115-vertical-ticked

Stap 2: schakel Kaartenweergave in

‘Kaarten’-weergave is een nieuwe manier van weergave van uw berichtenlijst. Deze is eenvoudiger en compacter, om de cognitieve last als u de lijst bekijkt te verminderen;

Kaartenweergave wordt nog actief ontwikkeld. Meer functies, zoals een berichtvoorbeeldregel en afzenderavatars, worden in de toekomst toegevoegd.

TIP #1: hebt u problemen om dat menu te vinden? Het deel van Thunderbird waar u Kaartenweergave activeert heet de ‘Koptekst berichtenlijst’. Sommigen kiezen ervoor om deze sectie te verbergen, om wat verticale ruimte te winnen. Het is eenvoudig om dit terug te halen:

• Klik op > Beeld > Vormgeving > zorg ervoor dat Koptekst berichtenlijst is aangevinkt ✓.

TIP #2: Kaartenweergave is ook beschikbaar als u de vormgevingen Klassiek of Breed gebruikt.

Stap 3: schakel de mappenmodus ‘Labels’ in

Er is een nieuw menu Mappenpaneelopties, ook wel bekend als een ‘gehaktbal’- of ‘drie horizontale stippen’-menu, , rechts van + Nieuw bericht. Dit menu bevat opties om het Totaal aantal berichten te tonen, de Mapgrootte te tonen en de pictogrammen Berichten ophalen en Nieuw bericht te verbergen, evenals verbergen van de Lokale mappen en de Koptekst Mappenpaneel. Het bevat ook een submenu Mapmodi, dat opties bevat om mappen te tonen in het Mappenpaneel, evenals een nieuwe optie om Labels te tonen in het Mappenpaneel.

Als Labels een belangrijk deel van uw workflow vormen, kunt u ze op deze manier eenvoudiger benaderbaar maken (animated GIF):

• Klik op rechts van + Nieuw bericht > Mapmodi > zorg ervoor dat Labels is aangevinkt ‘✓’. Dat is alles! U kunt dit menu ook gebruiken om Lokale mappen te verbergen.
    tb115-turn-on-tags-folder-modes

Tip: wilt u uw labels omhoog of omlaag verplaatsen in het Mappenpaneel?

• Klik op naast Labels in het Mappenpaneel links > Omhoog verplaatsen OF Omlaag verplaatsen om uw Labels te plaatsen waar u ze wilt hebben in uw Mappenpaneel.

Stap 4: pas de Berichtkop aan

De Berichtkop is de sectie bovenaan het Berichtenpaneel waar het e-mailbericht wordt getoond, waar informatie staat zoals de naam van de afzender, contactfoto (die uit het Adresboek wordt opgehaald), onderwerp, verbonden labels, en meer. Configureer de Berichtkopinstellingen als volgt naar uw voorkeuren (animated GIF):

• Klik in het Berichtenpaneel op Meer ⌄ > Aanpassen… stel het in > Gereed. Stel de opties in voordat u op Gereed klikt, door te beslissen of u een profielfoto wilt tonen, de profielfoto van de afzender wilt tonen, het volledige adres van de afzender wilt tonen, alle kopteksten wilt tonen, labels wilt verbergen, enz.
    400px-2023-08-31-tb115-message-header-settings

Waarom volgt Thunderbird de accentkleuren van het besturingssysteem niet, vooral in Linux?

De gebruikersinterface van Thunderbird (UI) is extreem groot en complex, met vele bewegende delen en UI-elementen die de gebruiker kan selecteren, verplaatsen, accentueren, enz.

Standaard leveren we Thunderbird met haar eigen merkidentiteit, om het beste kleurcontrast en leesbaarheid tussen voorgrond- en achtergrondelementen te garanderen.

Gebieden zoals het Berichtenlijstpaneel, of het Mappenpaneel, bevatten veel elementen en pictogrammen met specifieke kleuren die moeten wijzigen en aanpassen, afhankelijk van de staat van het element.

Een geselecteerd element toont een andere achtergrondkleur. Als er niet op het geselecteerde element is gefocust, toont het altijd een andere kleur. Als het element alleen is gefocust maar niet is geselecteerd, toont het weer een andere kleur.

Deze voorbeelden zijn maar een deel van de vele variaties waar we mee om moeten gaan in elk UI-element.

Als we toestaan dat elk besturingssysteem, vooral Linux-desktopomgevingen, doorlopend invloed heeft op de kleuren van Thunderbird, levert dit doorlopend problemen en onverwachte gevolgen op.

Het aantal bugrapporten van gebruikers die het antwoordpictogram niet goed kunnen zien binnen hun KDE Arch-thema met Dracula-accentkleuren is iets waar we constant mee hebben geworsteld, om maar een grappig, maar relevant voorbeeld te noemen.

Zelfs het standaard Ubuntu-kleurenschema, met haar oranje accentkleur, zorgde voor constante onverwachte gevolgen.

We hebben de bronnen niet om elke variatie of elk randgeval te ondersteunen.

Onze primaire focus is om te garanderen dat Thunderbird altijd leesbaar en bruikbaar is in elke configuratie. Daarom konden we, door onze eigen merkidentiteit af te dwingen en deze consistent tussen besturingssystemen aan te houden, deze onverwachte problemen verwijderen en het aantal bugrapporten over toegankelijkheid en zichtbaarheid verminderen.

Waarom volgt Firefox de kleuren van het besturingssysteem?

Omdat de gebruikersinterface van Firefox vooral gewoon een werkbalk en een instellingenpagina met monochrome eenvoudige pictogrammen is. Het is een veel eenvoudigere en zelfstandige interface, die zich niet druk hoeft te maken over kleurcontrast en leesbaarheid, en het volgen van systeemkleuren is eenvoudig te ondersteunen.

We bevelen add-ons en thema’s aan om uw kleuren aan te passen

We hebben de UI herbouwd om volledig op CSS-variabelen te vertrouwen.

We hebben dit gedaan zodat add-onontwikkelaars hun eigen thema’s kunnen maken en de vormgeving van Thunderbird drastisch kunnen wijzigen door een paar CSS-variabelen aan te passen. Dit is nog steeds werk in uitvoering en wordt constant verbeterd, maar we zien al fors aangepaste thema’s om Thunderbird er bijvoorbeeld uit te laten zien als een GTK-toepassing.

Waarom werken mijn Thunderbird-aanpassingen niet in 115?

Als uw aanpassing wijzigingen aan userChrome.css, userContent.css, of andere verwante bestanden vereist, dan worden deze userChrome*-aanpassingen nog steeds niet ondersteund in 115 (ze werden ook niet ondersteund in 102 en alle eerdere versies). U vindt mogelijk oplossingen in de forums, maar onthoud dat deze niet officieel zijn; niet-ondersteunde oplossingen kunnen op elk moment ophouden met werken.